Geschiedenis

Geschiedenis Buning Wegenbouw BV

Het aanleggen van wegen zit de familie Buning al generaties lang in het bloed. Berend (1910) en zijn broer Egbert (1914) zijn rond 1935 beide als straatmaker ingeschreven in Zuidwolde. In de crisisjaren voor en tijdens de oorlog is er helaas weinig werk. Egbert overlijdt veel te vroeg aan een ziekte en Berend begint een poosje na de oorlog voor zichzelf. Op het hoogtepunt in de jaren zestig had Berend wel 50 mensen is dienst, waaronder Eppe, de zoon van zijn overleden broer. Het werkgebied strekte zich uit van Limburg tot in het Ruhr-gebied en veel werk in Twente.

Het huidige bedrijf is opgestart in 1968 door Eppe Buning Ezn, ook wel bekend als lange Ep, om verwarring met zijn neef Eppe Buning Bzn te voorkomen. Eppe heeft zoals vermeld een aantal jaren als stratenmaker gewerkt bij het bedrijf van zijn oom Berend Buning. Hij besluit de wegen letterlijk en figuurlijk te scheiden en begint in goed overleg voor zichzelf. Hij zoekt het werk wat dichter bij huis en begint voor de toenmalige gemeente Ruinerwold. Later werd dit uitgebreid met opdrachtgevers als de gemeente Hoogeveen en uiteraard de “eigen” gemeente Zuidwolde. Geleidelijk aan groeit het bedrijf en wordt een deel van de klanten van oom Berend overgenomen, die het wat kalmer aan wil doen.

In 1984 is een stuk grond gekocht op de tweede fase van het industrieterrein van Zuidwolde en waar een woning en een loods werd gebouwd. In 1987 is Rik, na studie MTS Weg- en waterbouw en dienstplicht, tot de gelederen van Buning Wegenbouw BV toegetreden. Egbert heeft na zijn studie HTS Weg- en waterbouw en dienstplicht eerst de zandwin- en baggerwereld verkend alvorens hij in 1993 zich bij zijn familiebedrijf voegde. Toendertijd bestond het personeel uit 12 tot 15 werknemers.

In 1998 is het kantoor en een extra loods bijgebouwd, zodat het hele bedrijf op één locatie kon vestigen. Tegenwoordig zijn ongeveer 30 mensen in vaste dienst, die in drukke tijden worden aangevuld met een vaste groep zzp-ers. Deze groep bestaat uit ex-werknemers die het bedrijf en de bijbehorende cultuur en arbeidsethos goed kennen en waardoor samenwerking soepel verloopt. Daarnaast is er altijd een aantal leerling-straatmakers/grondwerkers aanwezig, behalve tijdens de winter.

Rik en Egbert vormen nu het hart van het bedrijf en zijn trots op hun achtergrond en op wat Buning Wegenbouw te bieden heeft.

Hieronder enkele foto’s uit de geschiedenis van ons bedrijf